Alles aanwezig voor een goede start van de vios? Doe de check

  • 20 september 2024
  • Nieuwsbericht
  • VS Register

De start van het studiejaar is een mooi moment om de balans op te maken! Hoe staat het leerklimaat voor de vios er in jullie praktijkinstelling voor, en waar willen we samen naartoe? Dit kun je heel handig in kaart brengen met de speciaal hiervoor ontwikkelde Kwaliteitskader-zelfevaluatie van de RSV.

Voor alle instellingen die verpleegkundigen opleiden tot VS, of dat nu voor de eerste keer is of er al langere tijd wordt opgeleid, is het van belang om de kwaliteit van de leeromgeving regelmatig te evalueren. het Kwaliteitskader-zelfevaluatie helpt daarbij. Fijne bijkomstigheid: door het uitvoeren van de zelf-evaluatie voldoe je als MANP-praktijkinstelling ook meteen aan de erkenningseis op het gebied van evalueren! 

Hoe werkt het?
Het Kwaliteitskader bestaat uit vijf kwaliteitsdomeinen die elk van belang zijn voor het inrichten van een beroepswaardige praktijkleeromgeving voor het opleiden van verpleegkundigen tot verpleegkundig specialisten. De bijbehorende zelfevaluatie helpt de opleidingsgroep om jaarlijks zélf de balans op te maken en in één oogopslag te zien hoe jullie ervoor staan op alle vijf de domeinen. Je kunt met alle betrokken partijen kijken naar wat er goed gaat, waar ambities voor het komende jaar liggen, en wat kritieke punten zijn die op korte termijn moeten worden aangepakt.
 

Alle informatie over het Kwaliteitskader praktijkonderwijs, de bijbehorende zelfevaluatie, en overige informatie over de erkenningseisen en het toezicht door de RSV vind je hier. 

Voor alle viossen, erkende praktijkopleiders, studiecoaches, docenten, en álle andere betrokkenen bij de opleiding; een heel voorspoedige start van het studiejaar gewenst!